مقالات کاربردی

آب فسیلی، آب ژرف چیست؟

آب فسیلی، آب ژرف

آب فسیلی، آب ژرف را به صورت کلی می‌توان آب‌هایی زیرزمینی دانست که در عمق‌های بالای ۱۵۰۰ متری در زیر زمین قرار گرفته‌اند. از آنجا که این آب‌ها از هزاران سال پیش در عمق‌های بسیار زیاد و در سفره‌های زیرزمینی جمع شده‌اند به آن‌ها آب فسیلی، آب ژرف گفته می‌شود. این‌گونه منابع آبی به دلیل دسترسی بسیار سخت به آن همیشه به عنوان یکی از منابع آبی ایمن حساب شده که با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته و در سال‌های آتی می‌تواند مورد بهره‌برداری قرار گیرد. متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی و همین‌طور وجود صنایع آلاینده، این آب‌ها با وجود قرار گرفتن در لایه‌های زیرین زمین، به دلیل نفوذ آب‌های آلوده و آلاینده‌های مختلف در معرض خطر آلودگی‌ قرار گرفته‌اند.

به صورت کلی اگر در چاه‌های عمیق به آبی برسیم که از نظر دما و کیفیت متفاوت باشد، این احتمال وجود دارد که به آب فسیلی دست‌ پیدا کرده‌ایم، میزان مواد جامد محلول در این‌ آب‌ها زیاد بوده و می‌توان گفت دارای کیفیت مطلوب نبوده و نیاز به تصفیه دارند. این آب‌ها به دلیل راهیابی منابع آبی زمینی تجدید پذیر می‌باشند. البته اگر بستر آب ژرف در پهنه‌های گسل قرار داشته باشد می‌توان امید داشت که کیفیت بهتری تا دیگر منابع ژرف آب داشته باشد، چرا که این آب‌ها به دلیل ماهیت وجودی خود تجدید ناپذیر می‌باشند.

از منابع آب فسیلی، آب ژرف که کشف شده‌اند، می‌توان به منابع ذیل اشاره داشت:

  • دریاچه وستوک که می‌توان گفت بزرگ‌ترین دریاچه در زیر‌ یخ‌های قطب جنوب است که در عمق حدودی ۴۰۰۰ متری قرار دارد. آب این مخزن بزرگ آبی با گمانه‌زنی صورت گرفته به بیش از ۱۰ هزار سال می‌رسد.

  • آبخوان ماسه سنگی نوبی با وسعت بیش از یک میلیون مایل مربع که در زیر کشورهای مصر، سودان، لیبی و چاد قرار گرفته و تخمین زده می‌شود زمان تشکیل این سفره آبی چیزی حدود ۲۰۰۰۰ سال پیش بوده است.

  • آبخوان اوگالالا که در زیر کشور آمریکا و ۸ ایالت آن گسترده شده است.

  • یکی دیگر از منابع مهم آب فسیلی، آب ژرف در سرزمین سیستان و بلوچستان قرار دارد که منابع آب آن از رشته کوه‌های هندوکش به زمین راه پیدا کرده و از طریق شکست‌های لایه‌های متعدد به اعماق می‌رسد. جالب آن‌جاست که در طی این فرآیند چشمه‌هایی از آب شیرین در ساحل دریای عمان به سطح زمین می‌رسد یا بعضا به اعماق دریای عمان راه پیدا می‌کند.

درست است که به این آب‌ها که در اعماق زمین وجود دارند آب فسیلی و یا آب ژرف گفته می‌شود، اما به واقع تفاوتی هم می‌توان در تعریف برای تفکیک این دو بکار برد. آب فسیلی آبی است که در میلیون‌ها سال پیش در لایه‌های اعماق زمین ایجاد شده و در آنجا محبوس شده‌اند و آب ژرف را می‌توان آب‌هایی دانست که در جریان‌های عمیق زیر سطحی ابر حوضه‌ای در حرکت می‌باشند.

در استفاده و دسترسی از این‌گونه آب‌ها علاوه بر آنکه نیاز به تکنولوژی‌های بالا برای رسیدن به آن‌ها لازم است،این را هم باید در نظر گرفت که منابع ایجاد کننده این حوضه‌های آبی مشخص نبوده و به نوعی اکثریت این آب‌ها تحدید ناپذیر می‌باشند. از این رو حتی با استفاده از تکنولوژی روز دنیا برداشت از این‌ آب‌ها باید با احتیاط صورت گیرد و لازم است تا قبل از بهره‌برداری از آنها تحقیقات گسترده‌ای روی این منابع صورت پذیرد. منابع آبی فسیلی و ژرف به نوعی استراتژیک بوده و می‌توان از آن به عنوان یک راهکار برای آخرین تصمیم‌ها نظر داشت.

برای استفاده از آب فسیلی، آب ژرف + به دلیل مواد محلول بسیار در آن نیاز است تا تصفیه‌هایی + نیز بر روی آن پس از برداشت صورت پذیرد که خود مدیریتی مضاعف و تحقیقاتی بیشتر را برای دستیابی به آبی سالم می‌طلبد.

آواب صنعت به عنوان وارد کننده دستگاه‌های تصفیه آب صنعتی و نیمه صنعتی در ایران با بروزترین تکنولوژی روز دنیا مشاور شما در تصفیه آب می‌باشد. با کارشناسان ما با شماره تماس ۰۲۱۴۴۱۸۳۸۰۰ حاصل نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *