مقالات کاربردی

کمبود آب سالم بحران فراگیر دنیا

آب سالم

شوربختانه سال جدید ۱۴۰۴ را با بحران کمبود آب، آب سالم شروع کردیم. سال گذشته با کاهش بارندگی، تخلیه شدید منابع زیرزمینی و به خصوص مدیریت ناکارآمد منابع آبی، یکی از بحرانی‌ترین سال‌ها را در زمینه تأمین آب سپری کردیم.

بر اساس آمارهای موجود، بسیاری از دشت‌های ایران نام دشت‌های ممنوعه را به خود گرفته و فرو نشست زمین در آن مناطق به تهدیدی بسیار جدی برای سکونت تبدیل شده است. ثبت بیش از ۳۰۰ منطقه فرونشست زمین در ایران و رکورد بالای آن در استان‌های اصفهان، فارس و تهران که در صدر این آمار قرار داشته زنگ خطری است که از مدت‌ها قبل به صدا در آمده بود. در چنین شرایطی، چنانچه تغییری در وضعیت برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبی و چاه‌ها در این استان‌ها صورت نگیرد، فاجعه‌ای بزرگ رقم خواهد خورد. راه‌کارهایی که شاید در وضعیت فعلی مناسب باشد را می‌توان تنها با مدیریت وزارت نیرو به عنوان متولی مدیریت منابع آبی انجام داد، راهکارهایی چندجانبه برای بدست آوردن آب سالم در کنار خطر فرونشست زمین که فقط با مدیریت دولتی و سازمان‌ها می‌توان بر آن چیره شد.

در گزارش‌های متعدد به مانند خبرگزاری ایسنا، ایران با اقلیمی خشک و نیمه‌ خشک، در دهه‌های اخیر به‌طور فزآینده‌ای با بحران کم‌آبی مواجه شده است. آمارهای رسمی و بررسی‌های میدانی نشان می‌دهند که وضعیت منابع آبی کشور در بحرانی‌ترین شرایط خود قرار دارد.

از آنجا که بر اساس آمار و گزارش‌های هواشناسی، میانگین بارش سالانه در ایران به کمتر از ۲۵۰ میلی‌متر کاهش یافته است و این کمبود بارش سبب کاهش در ورود آب به جریان آب‌های سطحی و همین‌طور منابع زیرزمینی شده است. همان طور که در خبرها می‌بینیم که بسیاری از سدهای کشور با کاهش شدید ورود آب به پشت سد، در نتیجه کاهش حجم ذخایر آب برای تولید آب سالم روبرو هستند.

رشد جمعیت در کشورها، توسعه کشاورزی و صنایع را به همراه داشته است. این رشد فزاینده در بخش کشاورزی و صنایع مختلف تقاضا را برای داشتن آب به‌ شدت افزایش داده است. کشورمان ایران نیز با قرار داشتن در نوار بیابانی با تنش آبی شدیدی روبرو است، به طوری که نه تنها بسیاری از مناطق کشور آب کافی برای کشاورزی و صنایع را ندارند، مشکل فراتر بوده و تامین آب شرب شهری و روستایی نیز از معظلات و مشکلات بزرگ دولت شده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، وزارت نیرو برنامه‌ای چندوجهی را در سه بخش اصلی تدوین کرده است.

  • رفع ناترازی آب با نگاه آمایشی که در این بخش، هدف اصلی کاهش ناترازی بین منابع تأمین آب و میزان مصرف آن است.

  • کفه تأمین آب شامل منابع آب سطحی و زیرزمینی، بازچرخانی آب و استفاده از آب دریا در کنار کفه مصرف آب شامل مصارف شرب (آب سالم)، کشاورزی، صنایع و محیط زیست.

  • کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از اهداف کلیدی این برنامه مطرح شده است. برای دستیابی به این هدف، پروژه‌هایی مانند شبکه‌های آبیاری و زهکشی، کاهش هدررفت آب و بازچرخانی تعریف و تدوین شده است.

مدیریت مخاطرات آبی در طرح‌های مقابله با سیلاب‌ها، خشکسالی و در کنار آن بروز ریزگردها از برنامه‌های وزارت نیرو به شمار می‌رود. این‌ها در کنار اصلاح و بهبود مصارف آبی در کشور از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت نیرو است که باید دید تا کجا می‌توانند آن را اجرایی کنند. اجرا شدن این‌گونه طرح‌ها بدون شک تنها با مشارکت مردم و نهادهای مختلف اجتماعی عملی می‌شود که به عنوان بازوهای اجرایی دولت بی‌تردید از ارکان اجرایی شدن این‌گونه طرح‌ها است.

بر اساس گزارشات وزارت نیرو درمی‌یابیم که بدون کاهش جدی در برداشت آب از منابع آب زیرزمینی، در کنار آن اصلاح شیوه‌های مصرف آب، خطر افزایش پهنه‌های دشت‌های ممنوعه و فرونشست زمین در استان‌های کشور ادامه خواهد داشت. با تمام این‌ها می‌توان گفت ارتقای بهره‌وری آب، مدیریت تقاضا و هدایت منابع به سمت توسعه پایدار شاید بتوان تا حدی متمرکز است.

هر آنچه هست، بحران آب در کشورمان ایران نتیجه و ترکیبی از تغییرات اقلیمی، مدیریت ناکارآمد منابع آبی و در نهایت مصرف بی‌رویه آن است. این بحران نه تنها امنیت آبی کشور را تهدید می‌کند بلکه پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و زیست‌ محیطی فراوانی را به همراه خواهد داشت. برای مقابله با این وضعیت، اصلاحات اساسی در مدیریت منابع آب و همین‌ طور تغییر رفتار در مصرف‌ از سوی مصرف کنندگان ضروری و لازم است.

ما در آواب صنعت با پیشرفته‌ترین و بروزترین دستگاه‌های تصفیه آب در کنار شما برای بدست آوردن آب سالم صنایع مختلف و شرب می‌باشیم.

با کارشناسان متخصص ما با شماره تماس مستقیم  ۴۴۱۸۳۸۰۰  تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *